Какво е захарен диабет?

Захарният диабет (често наричан само „диабет“) е медицинско състояние, характеризиращо се с висока кръвна захар, наречена глюкоза. Диабетът се причинява от дефицит и/или резистентност към хормона инсулин, който се произвежда в панкреаса.

Какви са причините за диабет?

Има много видове захарен диабет, но два основни вида диабет - тип 1 и тип 2:

 • Тип 1 е автоимунно заболяване. Хората с диабет тип 1 не произвеждат инсулин поради продължаваща автоимунна атака срещу панкреаса. Въпреки че често се диагностицира в детска възраст, диабет тип 1 може да бъде диагностициран и при възрастни.
 • Диабет тип 2 е заболяване предимно на инсулинова резистентност, което води до инсулинов дефицит с течение на времето. Обикновено се диагностицира в зряла възраст.

Какви са признаците и симптомите на диабета?

Честите диабетни симптоми включват замаяност, често уриниране и/или инфекции на пикочните пътища, други инфекции, повишена жажда, замъглено зрение, силна умора, необяснима загуба на тегло и рани, които не зарастват или заздравяват много бавно. Ако се остави диабетът да прогресира, той може да засегне други органи, включително нервната система, сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и очите.

Гестационният диабет се развива при жени по време на бременност в резултат на хормонален дисбаланс в ендокринната система. Някои хормони, които се повишават по време на бременност, включително кортизол, естроген и човешки плацентарен лактоген, всички пречат на способността на тялото да контролира правилно кръвната Ви захар. Когато панкреасът не успее да се адаптира към тези хормонални промени, нивата на кръвната захар се повишават, което води до гестационен диабет.

Какви са рисковите фактори за диабет?

Тип 1: Вашата генетика и фамилна анамнеза за диабет тип 1 са рискови фактори за развитие на заболяването.

Тип 2: Вашата генетика и фамилна анамнеза за диабет тип 2, наднормено тегло или затлъстяване, възраст над 45 години, фамилна анамнеза за диабет тип 2, високо кръвно налягане, висок холестерол, заседнал начин на живот и анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт.

Как се диагностицира захарният диабет?

Диабетът може да бъде диагностициран по няколко начина: чрез произволна кръвна захар >200 mg/dL в идеалния случай със симптоми, кръвна захар на гладно > 125 mg/dL, хемоглобин A1c от 6,5% или по-висок, или чрез 2-часова перорална глюкоза тест за поносимост > 200 mg/dL. Хемоглобин A1c (HbA1c) е кръвен тест, който показва средната кръвна захар на човек през предходните 3 месеца.

Какви са възможните лечения за захарен диабет?

На първо място, диабетът се лекува с промени в начина на живот, състоящи се от контролиран прием на въглехидрати и повишена консумация на протеини и фибри. В допълнение към това препоръчваме редовна тренировъчна програма, която включва както сърдечно-съдови упражнения, така и тренировки за съпротива спрямо уникалните способности на всеки човек. Управлението на теглото и намаляването на стреса също често са критични за контрола на диабета. Когато техниките за промяна на начина на живот вече не са подходящи за контролиране на кръвната захар, се добавят лекарства.

Нашият екип разработва индивидуален план за лечение за всеки пациент въз основа на типа диабет, който има, тежестта на заболяването, целите на пациента за лечение и други съпътстващи заболявания, които той/тя може да има, които оказват влияние върху избора на терапия. Опциите за лечение включват перорални лекарства, инжекционни форми и инсулин, като всеки режим е персонализиран според нуждите на пациента.

Има ли превантивни стъпки или мерки за избягване на диабет?

Няма начин да се предотврати диабет тип 1. Въпреки това, има няколко начина да намалите риска от диабет тип 2. Те включват поддържане на здравословно тегло, редовни упражнения, въздържане от тютюнопушене, спазване на добре балансирана диета, поддържане на здравословно кръвно налягане и редовно посещение на вашия лекар за прегледи.

Рутинните грижи за диабета включват:

 • Годишен пълен преглед на краката;
 • Годишен дилатационен очен преглед;
 • Управление/оценка на кръвното налягане и холестерола;
 • Ваксини срещу грип и пневмония;
 • Преглед на рутинни лабораторни тестове и нива на глюкоза.
   

Какви са рисковете, ако диабетът не се лекува?

Високата кръвна захар води до сериозни и понякога животозастрашаващи усложнения с течение на времето. В краткосрочен план лошо контролираният диабет причинява повишен риск от инфекция, лошо зарастване на рани и умора. В дългосрочен план лошо контролираният диабет може да доведе до сериозни усложнения, включително слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркти, инсулти, увреждане на нервите и ампутации на крайници.

Има ли други състояния, свързани със захарния диабет?

Най-честите здравословни състояния, срещани и при хора с диабет, включват високо кръвно налягане, наднормено тегло или затлъстяване, повишен холестерол, хронично бъбречно заболяване и сърдечно-съдови заболявания.

Ключови изводи

 • Захарният диабет (често наричан само „диабет“) е медицинско състояние, характеризиращо се с висока кръвна захар/глюкоза.
 • Диабетът се причинява от дефицит и/или резистентност към хормона инсулин, който се произвежда в панкреаса.
 • Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Индивидите с диабет тип 1 не произвеждат инсулин поради продължаваща автоимунна атака срещу панкреаса, където се произвежда инсулин. Въпреки че често се диагностицира в детска възраст, диабет тип 1 може да се появи и при възрастни.
 • Диабет тип 2 е заболяване на инсулинова резистентност, което може да доведе до инсулинов дефицит с течение на времето. Обикновено се диагностицира в зряла възраст.
 • Диабет тип 1 се лекува с инсулин, докато диабет тип 2 може да се лекува с промени в начина на живот, перорални или инжекционни лекарства, инсулин или комбинация от перорални лекарства, инжекционни лекарства и инсулин.
 • С течение на времето лошо контролираният диабет води до сериозни и понякога животозастрашаващи усложнения.