Децата, които водят заседнал начин на живот, могат да имат по-висок риск от инфаркт или инсулт по-късно в живота

Деца, които са физически неактивни, може да имат висок холестерол в ранна зряла възраст и последващи проблеми със здравето на сърцето в средата на четиридесетте, според ново изследване, публикувано в The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Високият холестерол в детството се свързва с ранни признаци на сърдечни заболявания, когато хората достигнат средата на двадесетте години и повишен риск от преждевременна сърдечно-съдова смърт в средата на четиридесетте. Няколко клинични изпитвания, насочени към понижаване на нивата на холестерола при младата популация, са имали минимален или никакъв ефект.

„Нашето проучване показва, че увеличеното време на заседнал живот в детството може да допринесе за две трети от общото увеличение на нивата на холестерола на човек преди средата на двадесетте години. Това предполага, че заседналият начин на живот в детството може да бъде основен рисков фактор за повишен холестерол и последващ преждевременен инфаркт или инсулт, когато хората достигнат средата на четиридесетте си години“, казва авторът на изследването Андрю О. Агбайе, MD, MPH, от Университета на Източна Финландия в Куопио, Финландия. „Също така открихме, че леката физическа активност от детството може да бъде 5-8 пъти по-ефективна от умерената до интензивна физическа активност за обръщане на неблагоприятния ефект от заседналото време върху високия холестерол.“

Изследователите са изследвали данни от проследяване на активността и повтарящи се измервания на холестерола при 11-годишни деца, проследени до 13 години от надлъжното проучване на родители и деца.

Те оценяват връзката между заседналото време и високите нива на холестерол и откриват, че заседналото време се е увеличило от приблизително 6 часа/ден в детството до 9 часа/ден в млада зряла възраст и е допринесло с почти 70% за повишаването на общите им нива на холестерол.

Те също така установиха, че леката физическа активност е намаляла от 6 часа/ден в детството до 3 часа/ден в млада възраст, но е кумулативно свързана с намален общ холестерол. Повишената обща телесна мазнина леко намалява ефекта от леката физическа активност върху общия холестерол.

Умерената до интензивна физическа активност е относително стабилна около 50 минути/ден от детството до младата зряла възраст и се свързва само с намален общ холестерол, но повишената обща телесна мазнина сериозно намалява ефекта от умерена до интензивна физическа активност върху общия холестерол.

„Ангажирането с лека физическа активност за 3-4 часа на ден може да бъде ефективен начин за намаляване на високия холестерол и избягване на проблеми със здравето на сърцето по-късно в живота“, казва Agbaje.

Проучването е финансирано от Финландската културна фондация, Финландската фондация за сърдечно-съдови изследвания, Фондация Yrjö Jahnsson, Фондация Jenny и Antti Wihuri, Фондация Orion Research, Фондация Aarne Koskelon, Фондация Paulo, Фондация Paavo Nurmi и Фондация Ида Монтинин.


Автор: Andrew O. Agbaje, MD, MPH, of the University of Eastern Finland in Kuopio, Finland
Източник: Endocrine News
Сайт: www.endocrinenews.endocrine.org