На 30-ти и 31-ви МАЙ кабинетът на д-р Динкова няма да работи.

Периодичното гладуване (фастинг) може да обърне диабет тип 2

Проучването установява, че хората с диабет, които гладуват периодично, може вече да не се нуждаят от лекарства. След интервенция с диета с периодично гладуване, пациентите са постигнали пълна ремисия на диабета, дефинирана като ниво на HbA1c (средна кръвна захар) под 6,5% най-малко една година след спиране на лекарствата за диабет, според ново проучване, публикувано в Journal of Clinical на Endocrine Society.

Диетите с периодично гладуване станаха популярни през последните години като ефективен метод за отслабване. При периодично гладуване вие ядете само през определен период от време. Гладуването за определен брой часове всеки ден или яденето само на едно хранене няколко дни в седмицата може да помогне на тялото ви да изгаря мазнините. Изследванията показват, че периодичното гладуване може да намали риска от диабет и сърдечни заболявания.

„Диабетът тип 2 не е непременно постоянно заболяване през целия живот. Ремисията на диабета е възможна, ако пациентите отслабнат чрез промяна на диетата и навиците си за упражнения,” казва Dongbo Liu, PhD, от Хунанския селскостопански университет в Чанша, Китай. „Нашето изследване показва, че периодичното гладуване, китайската медицинска хранителна терапия (CMNT), може да доведе до ремисия на диабета при хора с диабет тип 2 и тези открития могат да имат голямо въздействие върху над 537 милиона възрастни по света, които страдат от болестта.“

Изследователите проведоха 3-месечна диета с периодично гладуване сред 36 души с диабет и установиха, че почти 90% от участниците, включително тези, които са приемали средства за понижаване на кръвната захар и инсулин, са намалили приема на лекарства за диабет след периодично гладуване. Петдесет и пет процента от тези хора са имали ремисия на диабета, преустановили са лечението си за диабет и са го поддържали поне една година.

Проучването оспорва конвенционалното мнение, че ремисия на диабета може да бъде постигната само при тези с по-кратка продължителност на диабета (0-6 години). Шестдесет и пет процента от участниците в проучването, които са постигнали ремисия на диабета, са имали продължителност на диабета повече от шест години (6-11 години).

„Лекарствата за диабет са скъпи и пречка за много пациенти, които се опитват да управляват ефективно своя диабет. Нашето проучване показа, че разходите за лекарства намаляват със 77% при хора с диабет след периодично гладуване“, казва Лиу.

Другите автори на това проучване са Xiao Yang от Хунанския селскостопански университет, Държавната ключова лаборатория за технологии за субздравна интервенция и Чанша и колеж по туризъм в Чанша, Китай; Jiali Zhou от Хунанския селскостопански университет и отдела за първична грижа в планината Шизи в Чанша, Китай; Huige Shao и Bi Huang от централната болница Changsha в Чанша, Китай; Xincong Kang от Хунанския селскостопански университет, Националния изследователски център по инженерни технологии за оползотворяване на съставки от растения и Инженерния изследователски център на провинция Хунан за технология за интервенция на медицинското хранене при метаболитни заболявания в Чанша, Китай; Ruiyu Wu от Хунанския селскостопански университет и Държавната ключова лаборатория за прилагане на технологиите за субздравна интервенция в Чанша, Китай; Fangzhou Bian от Калифорнийския университет в Ървайн, Калифорния; и Мингхай Ху от Централния южен университет в Чанша, Китай.

Проучването получи финансиране от Националната природонаучна фондация на Китай.

Ръкописът „Ефект на периодична диета с ограничени калории върху ремисията на диабет тип 2: рандомизирано контролирано проучване“ беше публикуван онлайн преди печат.


Автор: COLLEEN WILLIAMS
Източник: Endocrine News
Сайт: www.endocrinenews.endocrine.org