Леката или умерена употреба на алкохол не предпазва от диабет

Хората, които пият само една или две напитки на ден, не са защитени срещу ендокринни заболявания като затлъстяване и диабет тип 2, според ново проучване, публикувано в Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Консумацията на алкохол е сериозен проблем за общественото здраве, тъй като е свързана с много медицински състояния като диабет, затлъстяване, чернодробни заболявания и сърдечни заболявания. Въпреки че е широко прието, че прекомерната консумация на алкохол причинява широк спектър от здравословни проблеми, остава спорен въпросът дали умерената консумация на алкохол има благоприятен ефект върху здравето.

„Някои изследвания показват, че умерените пиячи може да са по-малко склонни да развият затлъстяване или диабет в сравнение с непиещите и много пиещите. Въпреки това, нашето проучване показва, че дори леката до умерена консумация на алкохол (не повече от една стандартна напитка на ден) не предпазва от затлъстяване и диабет тип 2 в общата популация“, казва Tianyuan Lu, PhD, от университета McGill в Квебек , Канада. „Ние потвърдихме, че тежкото пиене може да доведе до повишени показатели за затлъстяване (индекс на телесна маса, съотношение на талията към ханша, мастна маса и т.н.), както и до повишен риск от диабет тип 2.“

Изследователите оцениха данните за приема на алкохол от 408 540 участници в U.K. Biobank и откриха, че хората, които пият повече от 14 напитки на седмица, имат по-висока мастна маса и по-висок риск от затлъстяване и диабет тип 2.

Тези асоциации са по-силни при жените, отколкото при мъжете. Няма данни в подкрепа на връзката между умереното пиене и подобрените здравни резултати при хора, които пият по-малко или равно на седем алкохолни напитки на седмица.

„Надяваме се, че нашите изследвания помагат на хората да разберат рисковете, свързани с пиенето на алкохол, и че то информира бъдещите насоки и препоръки за общественото здраве, свързани с употребата на алкохол“, казва Лу. „Искаме нашата работа да насърчи общото население да избере алтернативно по-здравословно поведение пред пиенето.“

Другите автори на това изследване са Томоко Наканиши и Сатоши Йошиджи от Еврейската обща болница и университета Макгил в Квебек, Канада, Университета на Киото в Киото, Япония и Японското общество за насърчаване на науката в Япония; Гийом Бътлър-Лапорт и Силия Грийнууд от Еврейската обща болница и университета Макгил; и J. Brent Richards от Еврейската обща болница, Prime Sciences Inc. в Квебек, Канада, Университета Макгил и King’s College London в Лондон, Обединеното кралство.

Проучването получи финансиране от Fonds de Recherche du Québec – Santé, Канадските институти за здравни изследвания, McGill University, Lady Davis Institute for Medical Research, Fondation de l'Hôpital Général Juif, Канадската фондация за иновации, Génome Québec, Фондацията за Националните институти по здравеопазване, Агенцията за обществено здраве на Канада, Cancer Research UK и Японското общество за насърчаване на науката.


Автор: Tianyuan Lu, PhD, McGill University, Québec, Canada
Източник: Endocrine News
Сайт: www.endocrinenews.endocrine.org